Vištienos receptai
Vištiena – vienas universaliausių maisto produktų, tinkantis visomis progomis. Sušildantis vištienos sultinys padeda peršalus, orkaitėje kepta, gardžiai apskrudusi višta gali tapti tikra šventinio vakaro pažiba, o gaivios vištienos salotos sužadina apetitą net per didžiausius karščius.
Patiekalai iš vištienos sutinkami dažno lietuvio namuose. Ir tikrai ne veltui: gydytojai pastebi, kad vištienoje gausu maistinių medžiagų, lengvai pasisavinamų baltymų, vitaminų bei mineralų.
Jeigu tradiciniai vištienos patiekalai kiek pabodo, metas eksperimentuoti. Sukurkite kvapų ir skonių šventę savo virtuvėje – „Grand feu“ receptai su vištiena padės atrasti dar neragautus patiekalus, kurie gali tapti Jūsų šeimos mėgstamiausiais!
Ekspertai pataria: kaip ruošti ir gaminti skirtingas vištienos dalis?
Vištienos receptai stebina savo įvairove ir tinka visomis progomis. Deja, kaip tinkamai paruošti skirtingas šios mėsos dalis žino ne visi. Dalinamės naudingais patarimais:Vištienos krūtinėlė
- Vištienos krūtinėlės mėsą mėsos plaktuku arba kočėlu išmuškite iki vienodo storio. Taip užtikrinsite tolygų krūtinėlės kepimą: plonesnės dalys neišsausės, mėsą išliks sultinga.
- Vištienos krūtinėlę prieš kepimą 15-30 min. pamirkykite paprastame sūryme (į vandenį įberkite druskos ir šiek tiek cukraus). Tai padės mėsai neprarasti drėgmės ir pagerins patiekalo skonį.
- Kadangi vištienos krūtinėlės mėsa linkusi išsausėti, prieš dedant į keptuvę, įtrinkite mėgstamais prieskoniais iš abiejų pusių ir apkepkite mėsą po 4 – 5 minutes (iš kiekvienos pusės) ant vidutinės ugnies. Tuomet uždenkite keptuvę ir ant mažos ugnies kepkite dar 10 minučių.
- Prieš pateikiant keptą vištienos krūtinėlę, palaikykite mėsą kambario temperatūroje.
Vištienos šlaunelės
- Vištienos šlaunelių skonį paryškina geras marinatas. Galite rinktis jogurto ir prieskonių mišinį arba paprastą alyvuogių aliejų, šviežią česnaką ir prieskonines žoleles. Marinuokite šlauneles bent 30 minučių, o geriausia – per naktį, kad skonis būtų dar geresnis.
- Vištienos šlaunelės idealiai tinka lėtam virimui, todėl naudokite šią mėsą gaminant troškinį. Virkite mėsą ant silpnos ugnies, kad ši taptų minkšta ir sultinga.
- Vištienos šlaunelės puikiai tinka kepimui ant grotelių. Prieš tai jas pamarinuokite, kad būtų dar aromatingesnės. Kepkite ant vidutinės kaitros, retkarčiais apverčiant, kad šlaunelės iš išorės pasidengtų karamelizuota plutele, o viduje būtų švelnios ir sultingos.
Vištienos sparneliai
- Likus pusvalandžiui iki kepimo, vištienos sparnelius, įtrinkite juos prieskoniais. Tam puikiai tinka druskos, pipirų, paprikos, česnako miltelių ir Kajeno pipirų mišinys. Per pusvalandį prieskoniai įsigers į sparnelius ir patiekalas įgaus intensyvesnį aromatą bei skonį.
- Nors sparneliai dažnai kepami įkaitintame aliejuje, verta rinktis sveikesnį gaminimo būdą: įdėkite juos į ketaus keptuvę ir pašaukite į 220 °C temperatūros orkaitę, maždaug 40-45 min. Įpusėjus kepimui apverskite, kad sparneliai būtų tolygiai apskrudę ir traškūs.
- Po kepimo vištieną galite apipilti mėgstamu padažu. Prie sparnelių puikiai dera aitriųjų paprikų, saldžiarūgštis, barbekiu arba medaus ir garstyčių padažas.
Pasinaudojus šiais patarimais, lengvi patiekalai iš vištienos taps dar skanesni!